Dålig sömn resulterar i förhöjda nivåer av Alzheimers proteiner i hjärnan

Skapad den

Dålig sömn resulterar i förhöjda nivåer av Alzheimers proteiner i hjärnan


En god natts sömn är bra för kropp och själ, kanske mer än de flesta tror. Ny forskning visar att dålig sömn är förknippad med förhöjda nivåer av två Alzheimers-proteiner i hjärnan.


Detta visar en studie av 17 friska vuxna i åldern 35-65 utan sömnproblem. Hälften sov gott i ett sömnlaboratorium, medan den andra hälften fick sin djupsömn störd, dock utan att vakna. De två grupperna sov lika länge, men med olika sömnkvalitet. En månad senare upprepades experimentet, men nu var det den första gruppen som hade stört den djupa sömnen, och den andra gruppen som sov gott. Experimentet visade att bara en enda natts dålig sömn gör att nivån av proteinet amyloid-beta stiger i hjärnan. Efter en veckas dålig sömn är även innehållet av hjärnproteinet tau förhöjt. Både amyloid beta och tau ackumuleras i hjärnan hos Alzheimerspatienter.

En veckas dålig sömn är obehagligt, men har i sig ingen betydelse för att utveckla Alzheimers, eftersom amyloid beta och tau faller tillbaka till sina ursprungliga nivåer när de vilar igen. Det kan vara annorlunda för personer med kroniskt dålig sömn, där nivåerna ständigt är förhöjda, ett tillstånd som i djurförsök visat på ökad risk för Alzheimers. Kronisk dålig sömn tidigt i livet kan därför öka risken för Alzheimers senare i livet. Sömntestet var dock inte utformat för att avgöra om man kan minska risken för Alzheimers genom att förbättra sömnkvaliteten, men god sömn är i alla fall något man bör sträva efter.

Har du svårt att sova när det är ljust ute? Med en Instant Night mörkläggningsgardin kan du undvika ljuset från ute när du måste sova.


Referens: 

David M. Holtzman et al.Slow wave sleep disruption increases cerebrospinal fluid amyloid-β levels. Brain, July 2017 DOI:10.1093/brain/awx148.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar