Det är frustrerande när sömnen retar för den yngsta i familjen. Känner du till det när kvällarna utvecklas till oändligt långa gospass, där du till slut själv går direkt och lägger dig utan att få en mental paus från en hektisk dag? Då ska du läsa här - vi har pratat med vårdsköterskan Anette Straadt om barn och sömn. Anette är expert när det kommer till barns hälsa och välmående. Du får Anettes bästa råd så att du kan hjälpa ditt barn att sova gott.
Vilka sömnproblem upplever du oftast hos skolbarn?
”Särskilt i den här åldersgruppen har jag upplevt att barn inte får tillräckligt med sömn. Många människor kan inte somna på natten och det kan bero på många olika saker. En del av det jag ser som fortsätter igen är dåliga skärmvanor, barnen får helt enkelt inte en ram för det blå ljuset som kommer från skärmar”. Blått ljus hämmar produktionen av melatonin , som är kroppens eget sömnhormon. Det behöver vi när vi ska sova. ”Jag har också träffat ett antal barn där det har varit det psykiska som har stört sömnen. Vissa mår inte bra i klassen. Andra krångel med självkänsla.”
Anette påpekar också att hon i vissa fall har upplevt att en del saknar hjälp med föräldrarnas sömn. Som förälder kan man fråga sig: Har barnet ett fint rum att sova i? Är det mörkt? Är det kallt? Har barnet fått mat som håller blodsockret stabilt? Har barnet blivit för övertrött innan han ska sova? Anette upplever att mycket lämnas åt barnen själva i förhållande till sömnen och ofta är barnen inte gamla nog att bestämma själva.
Vilka "misstag" ser du oss föräldrar göra när det kommer till sömn?
”Jag tycker att föräldrar är väl medvetna om att rutiner är viktiga. Det är särskilt de små barnen som har fasta läggtider. Föräldrarna jag pratar med kan inte förstå att barnen inte vill sova, för de gör precis som de har blivit tillsagda av hälsosköterskan.” Anette menar att det är viktigt att vi fokuserar på hela människan, eftersom sömnen styrs av hjärnan – därför är det självklart att titta på vad hjärnan behöver. Det kan t.ex. vara omega 3-fetter som du hittar i fisk och fiskolja. Om kroppen är spänd påpekar Anette att det kan bero på brist på magnesium. Så istället för att enbart fokusera på rutiner rekommenderar hon att man tittar åt andra hållet också.
Anettes 5 bästa tips för att få din bebis att sova gott
Det är viktigt att understryka att det inte finns någon quickfix när det kommer till barns sömn och att vi bör se på sömnen som en större helhet. Sömn är relaterad till hjärnan och hela nervsystemet. Om det finns spänningar och oro i matsmältningen kommer det även att kunna påverka hjärnan och ge orolig sömn. Som tidigare nämnt är föräldrar idag helt överens om att rutiner är bra, men utöver rutiner kan du tänka på följande om ditt barn stör sig på sömnen:
-
Ge ditt barn en fiskolja av god kvalitet
Flera studier har visat att omega 3 gör att barn sover bättre. Det är viktigt att understryka att om allt annat är krångligt så är det inte så att om barnet får fiskolja så sover det bara. Men det är en del av en helhetslösning. -
Släck ljuset
Många föräldrar vet inte hur viktigt ljus är. Man kan helt enkelt mäta det i hjärnan på melatoninproduktion om det är för mycket ljus i rummet. Melatonin ger bättre sömn, vilket i sin tur ger ett bättre immunförsvar. Om barnet behöver en nattlampa – använd den då ett tag och sänk den mer och mer. Ditt barn ska inte vara osäkert. Men vänja barnet vid mindre och mindre ljus eller välj en lampa med röda toner. Om det är ett äldre barn och han eller hon ska på en resa där du inte har möjlighet att ta mörkläggningsgardiner med, så låt evt. barnet sover med ett sovglasögon . Melatonin bildas av tryptofan, och därför kan det vara ett alternativ att ge sitt barn tryptofanmat innan man ska sova som t.ex. pumpafrön. -
Håll ett stabilt blodsocker
Ett stabilt blodsocker är inte obetydligt. Det är hela dagen du måste tänka på det. Men man kan se till att barnet får i sig lite mat med fullkorn, proteiner och nyttiga fetter innan man lägger sig. Det kan t.ex. vara en leverpastej på rågbröd. Det är ingen bra idé att bara låta barnet äta frukt precis innan man ska sova då det inte hjälper på blodsockret på länge. -
Magnesium får muskler och nervsystem att slappna av
Studier har visat att magnesium är viktigt för sömnen. Det är vettigt när vi vet att det kommer att slappna av musklerna och nervsystemet. Det är en bra utgångspunkt för att sova. Bra hälsosam mat med fullkorn innehåller lite magnesium. För att komplettera kan du överväga att använda en magnesiumkräm. Studier har visat att vi även kan ta upp magnesium genom huden. Man kan även få det som olja, men det svider så jag skulle inte rekommendera det. Det händer också något när man applicerar krämen och ger lite massage. Sedan frigörs endorfiner, vilket gör en glad.” -
En välfungerande tarm kan ge bättre sömn
Den senaste nya studien jag sett är att ge ett tillskott av probiotika har en god effekt på sömnen. Det är bra för tarmen. Man kan tänka, vad fan har sömntarmen med det att göra? Men det är ett av de områden som det forskas mycket på just nu. Kopplingen mellan hjärnan och tarmen är en motorväg, och en av de saker vi vet idag är att de signalsubstanser som hjärnan behöver produceras i tarmen.
Sömnen gör det möjligt för ditt barn att lära sig nya saker
Det finns ett nära samband mellan barns lärande och sömn. Vi vet att slaggprodukter samlas i hjärnan under dagen, och sömnen rensar bort det på natten när vi sover. Sedan är det den mentala utrensningen. Allt ditt barn upplever under dagen ska bearbetas och sorteras och ev bli lärande. Den processen sker när barnet sover. Anette säger ”att kroppen måste laddas upp när barnet sover är bara en del i förhållande till de andra viktiga processer som sker. Ditt barns sömn är väldigt viktig när det kommer till hela barnets hälsa och välbefinnande.” Om sömnen verkligen retar så rekommenderar Anette dig att söka hjälp. Som ni vet är sömn grundläggande för vårt välmående, välbefinnande och lärande.
Sjuksköterskan som ville ha mer
Med sin bakgrund som hälsosköterska har Anette Straadt hjälpt många familjer med deras utmaningar. Senare utbildade sig Anette till klinisk dietist och startade en egen utbildning som barnhälsorådgivare. Jo ja, och så är hon författare till böckerna "Sluta med snor" och "Naturligt friska barn". Anette driver Klub Æblebørn där hon och en rad andra experter hjälper familjer med allt som har med barn och föräldraskap. gör. Se www.æblebørn.dk
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.