Vilken mörkläggningsgardin ska jag välja?

Skapad den

Vilken mörkläggningsgardin ska jag välja?

De flesta föredrar att sova i mörkret, och det med goda skäl. I mörker producerar kroppen sömnhormonet melatonin som gör dig sömnig. Det är svårt att mörka fönstren på sommaren, när det är ljust större delen av dygnets timmar. Vintertid kan det vara gatlyktorna som stör nattsömnen. Det finns därför olika typer av mörkläggningsgardiner som är mer eller mindre effektiva. Nedan hittar du en översikt över gardintyperna och deras för- och nackdelar.

 

De flexibla mörkläggningsgardinerna (utan användning av verktyg)

Varumärke: Instant Night

Beskrivning: Mjuk, mobil mörkläggningsgardin. Kan användas både som resegardin och som semipermanent mörkläggningsgardin under sommarmånaderna t.ex. i barnrummet. Instant Night är uppsatt med en fjäderbelastad teleskopstång, som är anpassad efter fönsteröppningens bredd. Gardinen finns i fyra standardstorlekar från vanliga fönster till dubbeldörrar, se storlekarna här.

Pris: fra 539 kr.

Fördel: Flexibel för att passa de flesta fönsterstorlekar. Effektiv mörkläggning, eftersom tyget stänger ute allt ljus, inklusive sidorna. Mjukt tyg som inte krackelerar om fönstret kläms. Ställ upp utan verktyg. Instant night har remmar upptill, vilket gör det enkelt att rulla upp gardinen. Gardinen har inga sladdar, vilket kan vara farligt för mindre barn. Den kommer i en praktisk transportväska och är därmed lätt att packa undan och transportera. Kan även användas som en semipermanent mörkläggningsgardin.

Nackdel: Det krävs lite rutin för att rulla upp gardinen snyggt under dagen.

Se här hur Instant Night är konfigurerat

Instant Night vs. en vanlig persienn

Till höger är Instant Night och till höger en traditionell mörk.

Varumärke: byMush

Beskrivning: Mobil resegardin som hängs upp med sugkoppar. Gardinen levereras tillsammans med 5 sugkoppar med krokar, på vilka gardinen sedan hängs upp. Gardinen kan vikas och läggas i en integrerad ficka.

Pris: 349,95 kr.

Fördel: Smidig för att passa de flesta fönsterstorlekar - dock max 145 x 145 cm. Integrerad ficka så att gardinen packas ner av sig själv. Inga sladdar som kan utsätta barn för fara. Mobil och konfigurerad utan verktyg.

Nackdel: Svårt att få tätt nära sidorna om det ställs upp med sugkoppar. Sugkopparna kommer så småningom att bli spröda och därmed svåra att sätta upp. Passar inte som semipermanent draperi då den är krånglig att sätta upp och ta ner varje dag.

Varumärke: Gro Anywhere Blind

Beskrivning: Mobil resegardin som hängs upp med sugkoppar eller med kardborre som klistras på fönsterkarmen. Gardinen kommer i en separat transportväska.

Pris: Storlek large kostar 25 pund (Amazon), ca. 220 kr, plus frakt från Storbritannien.

Fördel: Finns i fyra storlekar. Lätt att ta med sig på semestern. Ställ in utan användning av verktyg.

Nackdel: Svårt att komma nära sidorna om man använder sugkopparna. Själva gardinen är gjord av nylon och sprakar därför om fönstret kläms. Gardin, sugkoppar, kardborreband och remsor packas separat. När du tar emot gardinen måste du därför börja med att klistra på de många medföljande prylarna, vilket är lite förvirrande. Sugkopparna blir så småningom spröda och svåra att sätta upp. Om gardinen används som en semipermanent gardin, fäst kardborreband på fönsterkarmen.

Se här hur The Gro Anywhere är uppbyggt

De stationära mörkläggningsgardinerna (som kräver verktyg)

Typ: Persienner

Pris: fra 169 kr.

Fördel: Finns i järnaffärer och större stormarknader. Rullas upp fint och skuggar minimalt för fönstret när det är ihoprullat. Finns i många färger och storlekar. Kan kombineras med skenor på sidan eller ett extra lager mörkläggningsgardiner för att hålla ljuset ute på sidorna.

Nackdel: Persienner kräver verktyg när de ska ställas in och de kräver naturligtvis att du borrar i väggen eller fönstret. Oftast behöver persienner skäras för att passa i fönsteröppningen. Persienner stänger sällan helt på sidorna, så på sommaren strömmar ljuset in. Persienner har dragsko, som utgör en kvävningsrisk för små barn.

Typ: Plisségardin

Pris: fra 339 kr.

Fördel: Fina gardiner, som finns i byggvaruhus och större stormarknader. Lätt att dra upp och skuggar fönstret minimalt. Finns i flera färger och storlekar. Kan kombineras med skenor på sidan eller ett extra lager mörkläggningsgardiner för att hålla ljuset ute på sidorna.

Nackdel: Liksom persienner kräver plisségardiner verktyg när de ska sättas på plats och de kräver naturligtvis att du borrar i väggen eller fönstret. Oftast behöver plisségardiner kapas för att passa i fönsteröppningen. Plisségardiner stängs sällan helt i sidorna, så på sommaren flödar ljuset in. Plisségardiner har dragsko, vilket utgör en kvävningsrisk för mindre barn.

Typ: Traditionella mörkläggningsgardiner på stång eller skena

Pris: från 300-400 kr, om du kan sy själv. Annars mycket dyrare.

Beskrivning: Denna typ av mörkläggningsgardin kan vara effektiv om skenan placeras direkt på väggen. Oftast behöver gardinerna specialsys för att passa dina fönster. Se till att välja ett mörkläggningstyg av god kvalitet, då mycket mörkläggningstyg släpper in mycket ljus, trots namnet. Ta gärna med dig en kraftfull ficklampa när du köper tyget, och testa hur mycket ljus som släpps igenom de olika tygerna. Räls finns i järnaffärer till ett rimligt pris. Traditionella mörkläggningsgardiner kan kombineras med persienn om allt ljus ska hållas ute. Fördel: Lätt att subtrahera. Finns i många färger och mönster.

Nackdel: Dyrt att få specialsydd. Kräver verktyg för att sätta upp och kräver förstås att du borrar i väggen. Inga sladdar som kan vara farliga före barn. Under dagen blockerar gardinen ofta fönstrens sidor, så att mindre dagsljus kommer in i rummet.


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar