Dålig sömn påverkar nästa dags inlärning

Skapad den

Dålig sömn påverkar nästa dags inlärning


De flesta av oss vet av erfarenhet att brist på sömn kan göra även den enklaste uppgiften svår. En ny vetenskaplig studie har nu visat hur den del av hjärnan som är ansvarig för att vi lär oss nya saker påverkas av dålig sömn.

Experimentet var relativt enkelt. 21 försökspersoner fick lära sig motoriska övningar där fingrarna fick knackas i bordet i olika ordning. Försökspersonerna testades på morgonen, på kvällen och följande morgon efter en god natts sömn. Sedan upprepades det hela med den skillnaden att de djupa sömnfaserna på natten stördes av akustisk stimulering av motorcentret, där inlärningen av fingerrörelser skedde. Och här bör det noteras att störningarna var så svaga att försökspersonerna inte ens registrerade att de hade dålig sömnkvalitet.

Försökspersonerna presterade bra första morgonen och dåligt på kvällen när de var trötta. Det var precis som förväntat. Efter en god natts sömn var de tillbaka på hög prestanda nästa morgon. Men om de stördes i den djupa sömnen återgick de inte till den höga prestationsnivån följande morgon, trots att de hade sovit hela natten. Faktum är att deras inlärning var lika dålig som den föregående natten när de var trötta. De hade helt enkelt svårt att lära sig nya saker efter en natts dålig sömn. Djup sömn är med andra ord nödvändig för att kunna lära sig nya saker.

Det kan vara svårt att somna när det är ljust ute. Med en Instant Night mörkläggningsgardiner kan du undvika dagsljus i sovrummet. Hitta den här.

 

Referens:  Fattinger, S et al Deep sleep maintains learning efficiency of the human brain. Nat. Commun. 8, 15405 doi: 10.1038/ncomms15405 (2017).


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar