Svårt att somna dagen innan man ska uppträda?

Skapad den

Svårt att somna dagen innan man ska uppträda?


Vi är väl och riktigt tillbaka efter sommarens välbehövliga paus från vardagens stress. Men semesterkänslan bleknar snabbt till förmån för höstens strävan att nå alla KPI:er innan året är slut. Därför har vi tagit ett samtal med sömncoach Helle Bentzen om sömn och prestation.

Många danskar upplever sömnproblem

”Danskarnas sömnproblem är stort. Faktum är att den senaste studien av danskarnas sömnproblem visar att 46 procent. av har upplevt sömnproblem under de senaste 14 dagarna, och ca. var 6:e ​​dansk säger att de har besvärats mycket av sömnproblem.* Utöver dem är det många som inte alls prioriterar sin sömn och tror att de klarar sig med 6 timmar och det är väldigt få som kan .” Orden kommer från sömncoachen Helle Bentzen. Hon är grundare av sömncoachutbildningen och har hjälpt danskar att sova bättre sedan 2012.

Sömn och prestation

När vi ska prestera upplever vi en stressreaktion i kroppen. När detta händer utsöndrar hjärnan även adrenalin från hjärnans eget stresscenter, vilket gör det svårt att sova. Det bästa du kan göra i en sådan situation är att lugna dig innan du ska sova, vänta inte tills du har lagt dig. Stäng inte av datorn och tänk att direkt efter kan du bara gå och lägga dig. Se till att det finns en lucka där du kan finna ro. Du kan t.ex. gå en promenad, träna yoga, meditation eller kanske bara fokusera på andningen. Låt tankarna som dyker upp vara, flytta ditt fokus bort från tankarna och över till sinnena. Tänk på vad du ser, känner och smakar så att sinnet tillåts få ro.
 

I allmänhet fattar vi sämre beslut och vi blir mer påverkade av våra känslor och sist men inte minst tappar vi vår självkännedom så vi märker det inte ens. Det kan vara en farlig cocktail.

Helle Bentzen, Sömncoach
 

Se till att stänga av datorn. Man behöver inte sitta och förbereda sig hela natten, man kan fortfarande inte komma ihåg det dagen efter, säger Helle Bentzen. Det är också en riktigt dålig idé att dricka kaffe på kvällen för att få några extra timmars förberedelse, släpp även rödvinet då vi vet att alkohol ger dålig sömn. Om du är rökare, rök inte de sista timmarna innan du ska sova, eftersom det stör den djupa sömnen.

När du inte sover tillräckligt påverkas hjärnan negativt. Helle understryker att det inte händer bara för att man sover dåligt en enda natt, utan upprepad dålig sömn går utöver vår koncentrationsförmåga och minne. I allmänhet fattar vi sämre beslut och vi blir mer påverkade av våra känslor och sist men inte minst tappar vi vår självkännedom så vi märker det inte ens. Det kan vara en farlig cocktail.

Sömncoachens 4 bästa tips för dig som behöver prestera

  1. Ta bort dramatiken ur situationen. Du klarar enkelt din presentation / tentamen etc. även om du inte har sovit så mycket natten innan. Det extra adrenalinet du har i kroppen under dagen borde nog hjälpa dig i dina mål.

  2. Sitt inte uppe hela natten för att förbereda dig. Det är en riktigt dålig idé. Det krävs sömn för att komma ihåg vad du har lärt dig. Det är så att ju kortare tid som går från det att du har lärt dig något tills du somnar, desto bättre kommer du ihåg det.

  3. Det bästa du kan göra kvällen innan din presentation/tentamen, eller vad det nu handlar om, är att stänga av datorn och istället ägna kvällen åt att växla ner och släppa taget.

  4. Skäm bort din sömn genom att skapa den bästa miljön för din sömn. Du kan t.ex. gör genom att se till att ditt sovrum är svalt och mörkt. T.ex. det är en bra idé att hitta några effektiva mörkläggningsgardiner. Släpp kaffet på eftermiddagen och släpp även alkoholen efter middagen. Det är också en bra idé att gå och lägga sig och gå upp på vanliga tider. Allt detta är något som stödjer sömnen och gör det lättare för sömnen att återhämta sig.

Vad händer när vi sover?

Under den djupa sömnen ser hjärnan till att den städas och slängs ut. Det är här vi städar upp kopplingarna i hjärnan. Det vi inte behöver krymper, för att så småningom kastas ut. Under lätt sömn överför vi saker från korttidsminnet till långtidsminnet. Det är här vi får koppla alla nya upplevelser med gamla minnen, och det gör oss mycket bättre på att tänka innovativt och kreativt. Många tror att endast djup sömn är viktig, men vi behöver alla stadier av sömn eftersom de gör något annorlunda för vår kropp.

Jackieline Panduro Gyrup vet allt om det.

”När jag skrev mitt examensarbete hade jag en period där jag hade svårt att sova, jag fick reda på hur långsamt timmarna går på natten, när man bara inte kan sova och ligger där och vänder och vänder sig. Efter en tid där jag inte sovit på en period var det som om min kropp höll på att vakna. Då blev det faktiskt ännu svårare att sova eftersom ens kropp har vant sig vid tillståndet att inte riktigt sova. Jag upptäckte att det betyder mycket för mig att det är tyst och att det är mörkt när jag behöver sova. Ljus kan göra det svårt för mig att sova. Ibland glömmer min man att slå på telefonen i flygläge, och när skärmen lyser upptäcker jag det väldigt snabbt. ”

”Jag fungerar inte så bra nästa dag om jag har sovit dåligt. Jag känner att jag har baksmälla. Jag har en konstig osammanhängande känsla i huvudet och kan inte riktigt koncentrera mig ordentligt. Jag kan också få huvudvärk och börja prata osammanhängande eftersom jag inte kan ansluta ordentligt.” berättar Jackieline Panduro Gyrup.

De hjälper danskarna att sova bättre

Vi vet om någon här på How To Sleep Better. Vi utvecklar och säljer produkter som hjälper människor att sova bättre. Vi får många förfrågningar från människor som desperat behöver sova. Vår mest populära produkt är mörkläggningsgardinen Instant Night, som är en mobil mörkläggningsgardin som mörknar effektivt utan att behöva verktyg för att sätta upp den.

Just det med ljuset var ett av Jackielines Panduro Gyrups problem när hon skulle sova.

”Jag behövde hitta en mörkläggningsgardin som kunde mörka rummet. Min man vill helst inte ha hål i väggen, men jag hade faktiskt köpt en traditionell mörkläggningsgardin som jag tänkte borra upp eftersom ljuset är ett problem för mig när jag behöver sova. Sedan snubblade jag över Instant Night. Det är riktigt smart att man kan sätta den i spänn i fönsterbrädan, utan att behöva borra hål. Det ser också till att det är helt mörkt, så det fungerar riktigt bra för mig”, avslutar Jackieline Panduro Gyrup.


*Danskarnas hälsa. Nationella hälsoprofilen 2017


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar