Sömncoach: Hur stress påverkar din sömn

Skapad den

Sömncoach: Hur stress påverkar din sömn


Stress finns i alla samhällsskikt och ses hos människor i alla åldrar, höga och låga, unga och gamla. Livet som är en så vacker gåva och ska avnjutas till fullo, men det kan lätt förvandlas till något som bara måste övervinnas, så vi kan gå vidare till nästa projekt som väntar. Stress är ett tillstånd som sakta smyger sig in i dig tills du inte kan tänka en klar tanke. För många påverkas sömnen av stress, läs här och få sömncoachens bästa råd, för dig som känner stressen lurar.

Många danskar upplever sömnproblem

”Danskarnas sömnproblem är stort. Faktum är att den senaste studien av danskarnas sömnproblem visar att varannan dansk har upplevt sömnproblem under de senaste 14 dagarna”, säger sömncoachen, sömncoach Helle Bentzen . Hon är grundare av søvncoachuddannelsen och har hjälpt danskar att sova bättre sedan 2012. *

Nära samband mellan stress, ångest och depression

Helle fortsätter: ”Idag vet vi att stress, ångest och depression är nära sammankopplade. En studie ledd av sömnforskaren Matthew Walker har visat att för lite sömn minskar aktiviteten i det område av hjärnan som normalt dämpar vår naturliga ångestnivå. Studien visar en ökning med upp till 30 % av ångestnivån när vi inte får tillräckligt med sömn. Matthew Walker påpekar i artikeln att detsamma lätt kan ses som glädjande att betona, men också att det behövs mer forskning på området. ”**


"När du har stress måste du lära dig att lyssna på din kropp. Sedan måste du ligga på soffan mitt på dagen, för att äntligen göra det."


Helle Bentzen, Sömncoach

Märker du tecken på stress?

Ett av råden som sömncoachen Helle Bentzen ger alla sina klienter är att tyst stänga av dagen. ”Vi lever i en tid där allt ska gå fort, och vi får många intryck. Tillåt dig själv lugn och ro innan du går och lägger dig. Bort med mobilen och titta bara på "lätt" tv som t.ex. Bonderövaren – här frågar många av mina klienter "Vad ska jag göra då?". Det är tankeväckande att vi tänker så bara för att vi inte har mobilen eller tv:n för att underhålla oss. Det kan vara svårt att hitta lugnet när man är stressad eftersom känslan av rastlöshet och rastlöshet snabbt tar över. När rastlösheten uppstår är det ett tecken på att du verkligen behöver avslappning. Till exempel om du gör yoga och kan känna rastlösheten i dig, så omfamna det och var i det. Det är vad din kropp behöver.

Sömncoachens 3 tips för dig som känner stressen lurar

  1. Om du har stresssymtom är det viktigt att du söker hjälp. Prata med din chef, din man, din fru eller din läkare och få hjälp.

  2. Stress är en överbelastning och din kropp behöver vila. Vanligtvis säger jag till mina klienter att de inte ska sova mitt på dagen. Men när du har stress måste du lära dig att lyssna på din kropp. Då behöver du ligga på soffan mitt på dagen, för att äntligen göra det. Träna på att lyssna på din kropp igen. Det är ett bra och viktigt sätt att hjälpa dig ur stressen.

  3. Skäm bort din sömn genom att skapa den bästa miljön för din sömn. Du kan t.ex. gör genom att se till att ditt sovrum är svalt och mörkt. T.ex. är det en bra idé att hitta några effektiva mörkläggningsgardiner . Släpp kaffet på eftermiddagen och släpp även alkoholen efter middagen. Det är också en bra idé att gå och lägga sig och gå upp på vanliga tider. Allt detta är något som stödjer sömnen och gör det lättare för sömnen att återhämta sig.

De har haft stress hela livet

Vi känner till någon på HowToSleepBetter som producerar och säljer sömnrelaterade produkter. Stress har varit nära våra liv. När barnen var små var Carina sjukskriven en kort period och det var särskilt sömnen som påverkade henne. ”Mitt i natten kunde en adrenalinkick passera genom kroppen och tankarna rann i cirklar. Trots att det var en kort sjukskrivning satt stressen i min kropp riktigt länge.” ”Det är inte på något sätt en lycklig period att tänka tillbaka på, men det har gett en rymd och förståelse för andra människor. Stress kan vara svårt att förstå om man inte provat på sin egen kropp. En av de största frustrationerna med stress är att du faktiskt inte ser sjuk ut. Jag har pratat med flera personer som varit sjukskrivna med stress, som blivit uppvaktade av sin omgivning med uttalandet "Jaha, du ser fräsch ut, då kan du inte bli stressad" - även om en storm rasar inom dem. Det kan vara enormt frustrerande.

Idén till Instant Night tog form

Carinas stress gjorde att sommarlovet vi planerat till Norge med ett par vänner fick ställas in. ”Det slutade med att vi lånade ett fritidshus i Rørvig. Huset var härligt och bjöd på allt lugn jag behövde, men det fanns inga gardiner i stugan så vi var tvungna att gå upp när solen bröt fram och våra tjejer var omöjliga att lägga sig på kvällen. När vi året efter fick möjlighet att låna samma fritidshus var det första som slog mig att det inte skulle bli semester om vi inte fick de där fönstren mörkade.” berättar Carina. Samma morgon som vi skulle iväg till stugan vaknade Carina med en idé om hur vi kunde göra en mörkläggningsgardin med hjälp av en duschpinne och en bit mörkläggningstyg. Det blev starten på produkten vi står bakom idag - den mobila och flexibla mörkläggningsgardinen Instant Night . ”Även om det inte finns så mycket bra att säga om stress, är jag nöjd med det som kom ut ur det. Jag njuter av att vi idag hjälper människor som är stressade på sin sömn, oavsett om det är så, att få mer av den för det finns nästan inga gränser för vad man kan se när man har sovit gott och tillräckligt."

Nya sömnprodukter kommer

Vårt sortiment växer i takt med att vi hittar fler områden i sömnen där vi kan hjälpa människor genom att utveckla några läckra funktionella produkter som kan hjälpa dem att sova bättre. Den senaste produkten är en ultramjuk sovmask som du kan använda hemma eller ta med dig med dig där du behöver det.


Referenser:
* Danskarnas hälsa. Nationella hälsoprofilen 2017

** Nature Human Behaviour, 2019; DOI: 10.1038/s41562-019-0754-8

 


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar